PERSBERICHT: VOLVO IS HET STERKSTE AUTOMERK

Antwerpen, donderdag 26 januari 2017 – Volvo is het sterkste automerk in België. Dit blijkt uit een marktonderzoek uitgevoerd door ‘The Benchmark Company’, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat eind 2016 de sterkte van 16 automerken in België in kaart bracht.

Top 3 nationaal

 • De merksterkte wordt gemeten aan de hand van 5 dimensies: merkkennis, performantie, relevantie, affiniteit en reputatie.
 • Volvo komt hieruit als sterkste merk naar voor, Audi is nummer 2 en Mercedes komt op de 3de plaats.

Enkele verschillen in de regio’s

 • Er zijn enkele regionale verschillen. Volvo is het sterkste automerk in Vlaanderen, gevolgd door Audi en Mercedes.
 • In de regio Wallonië-Brussel is Audi het sterkste automerk, gevolgd door Mercedes en Volvo.

Franse automerken zitten met een imagoprobleem

 • De Franse automerken Peugeot, Citroen & Renault scoren op een groot aantal parameters lager dan hun rechtstreekse concurrenten
 • Mercedes-Benz blijkt het meest kwalitatieve automerk te zijn
 • BMW staat niet in de top 3, maar wordt wel gelauwerd voor zijn mooi design en rij-kwaliteiten
 • Volvo en Toyota scoren het best op de parameter prijs/kwaliteit. Maar in de regio Wallonië/Brussel blijkt KIA de beste te zijn op gebied van prijs/kwaliteit
 • Volvo is het merk waar de consument het meeste vertrouwen in heeft en staat nog steeds voor veiligheid
 • Op gebied van reputatie houdt VW goed stand en is er weinig te merken van het dieselgate schandaal

Nog enkele conclusies uit het onderzoek

 • Het vertrouwen van de consumenten in verbruik -en CO2 gegevens is ver zoek
 • Het einde van fossiele brandstoffen voor de automobielsector lijkt bij de consument nog lang niet nabij. Slechts 30% overweegt te willen overschakelen op een elektrische wagen
 • De lokale dealer blijft in polepositie als informatie-en verkoopkanaal voor nieuwe voertuigen, maar andere kanalen winnen wel terrein
 • De geconnecteerde auto wekt al veel interesse en vooral voor heel specifieke diensten

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PERSBERICHT: ETHIAS is het sterkste verzekeringsmerk

ethias gold.jpg

Antwerpen, donderdag 03 november 2016 – Ethias is het sterkste verzekeringsmerk in België. Dit blijkt uit een marktonderzoek uitgevoerd door ‘The Benchmark Company’, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat deze zomer de sterkte van 16 verzekeringsmerken in België in kaart bracht.

Top 3 nationaal

De merksterkte wordt gemeten aan de hand van 5 dimensies: merkkennis, performantie, relevantie, affiniteit en reputatie.
Ethias komt hieruit als sterkste merk naar voor, DKV-ERGO is nummer 2 en AG insurance en Baloise delen de 3de plaats.

DKV ergo silver.jpg

Verschillen in de regio’s

Er zijn enkele regionale verschillen. DKV-ERGO is het sterkste verzekeringsmerk in Vlaanderen, gevolgd door Ethias en Argenta Verzekeringen.
In de regio Wallonië-Brussel is Ethias met voorsprong het sterkste verzekeringsmerk, gevolgd door DKV-ERGO en AG Insurance.

Verzekeringsmerken versus  Bank- en Verzekeringsmerken

De pure verzekeringsmerken scoren over het algemeen beter dan de bank- en verzekeringsmerken. De enige uitzondering is Argenta Verzekeringen dat in Vlaanderen in de top 3 zit.
De spontane merkbekendheid van verzekeringsmerken in het algemeen is vrij laag. Ethias, AXA, AG en KBC verzekeringen blijken de bekendste te zijn.
DKV-ERGO wordt beschouwd als het kwalitatiefste merk waarin de consument ook het meest vertrouwen heeft.
Argenta Verzekering scoort het beste op gebied van klantgerichtheid en innovatie.

Nog enkele resultaten uit het onderzoek

24% van de Belgen zou bereid zijn om een systeem te laten plaatsen in de wagen dat het rijgedrag meet in ruil voor een lagere autoverzekeringspremie.
29% van de Belgen geven aan hun verzekeringen in de toekomst online te willen aankopen.
44% van de Belgische consumenten heeft er weinig vertrouwen in dat verzekeringsmaatschappijen hen correct zal vergoeden bij een schadegeval.

Methodologie die rekening houdt met de concurrentiële realiteit

Het ‘sterk merk model’ meet de sterkte van een merk aan de hand van 10 parameters binnen 5 dimensies: merkkennis, performantie, relevantie, affiniteit en reputatie.
Een sterk merk is een merk waar men spontaan aan denkt, dat een kwaliteitsvol imago heeft, geloofwaardig en uniek is, waarmee men een relatie mee wil aangaan, dat toelaat verder te denken dan het eigen profijt en dat een goede reputatie heeft.
Voor elke parameter werd gevraagd om de merken af te wegen ten opzichte van hun concurrenten, en wordt in de berekening van de ‘sterk merk-scores’ rekening gehouden met de ranking van dat merk ten opzichte van zijn rechtstreekse concurrenten.

Het onderzoek liep in de zomer van 2016. 2.122 personen namen deel, representatief voor de Belgische bevolking. Volgende maand komt de automobielsector aan de beurt.

---------------------------------------------------------------------------------

PERSBERICHT: ARGENTA is het sterkste bankmerk

Antwerpen, maandag 23 mei 2016 –Argenta is het sterkste bankmerk. Dit blijkt uit een marktonderzoek uitgevoerd door ‘The Benchmark Company’, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat in het voorjaar van 2016 de sterkte van 14 bankmerken in België in kaart bracht.

 Grote verschillen in de regio’s

De merksterkte wordt gemeten aan de hand van 5 dimensies: merkkennis, performantie, relevantie, affiniteit en reputatie. Argenta komt hieruit als sterkste merk naar voor. Maar er zijn ook grote regionale verschillen. Geen enkele bank slaagt er immers in om in beide regio’s even sterk te scoren. Argenta is het sterkste bankmerk in Vlaanderen, gevolgd door KBC en Recordbank. In de regio Wallonië-Brussel is ING het sterkste bankmerk, gevolgd door BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank.

De kleinere banken winnen terrein

Kleinere banken moeten nauwelijks onderdoen voor de 4 grootbanken. Zo scoren ze vaak beter op kwaliteitsbeleving, geloofwaardigheid en aantrekkelijkheid. Zo zijn klanten van kleinere banken ook meer tevreden over hun bankrelatie. 8 op 10 klanten van Argenta zou opnieuw voor Argenta kiezen, bij grootbanken ligt dat eerder op 5 op 10.
Van alle grootbanken scoort Belfius het zwakst: zowel op kwaliteit, relevantie, affiniteit en reputatie. 

De reputatie van banken blijft een probleem

Op vlak van reputatie en maatschappelijke betrokkenheid scoren alle banken zwak. Nochtans kan dit een belangrijke trigger zijn voor een subgroep in de markt. Ook hier scoren de kleinere banken zoals Argenta, VDK, Bpostbank en Crelan relatief sterker dan de grootbanken.

Methodologie die rekening houdt met de concurrentiële realiteit

Het ‘sterk merk model’ meet de sterkte van een merk op 10 parameters binnen 5 dimensies: merkkennis, performantie, relevantie, affiniteit en reputatie. Een sterk merk is een merk waar men spontaan aan denkt, dat een kwaliteitsvol imago heeft, geloofwaardig en uniek is, waarmee men een relatie mee wil aangaan, verder denkt dan het eigen profijt en een goede reputatie heeft.

Voor elke parameter werd gevraagd om de merken af te wegen ten opzichte van hun concurrenten, en wordt in de berekening van de ‘sterk merk scores’ rekening gehouden met de ranking van dat merk ten opzichte van zijn rechtstreekse concurrenten. Wat baat het een klantentevredenheid te hebben van 70% als al je concurrenten meer dan 80% scoren. Dan ben je met die 70% de slechtste van de klas.

Het onderzoek liep in het voorjaar van 2016
2.002 personen namen deel; representatief aan de Belgische bevolking.

 

DE rapporten kunnen besteld worden op www.thebenchmarkcompany.eu of klik hier.