Wat is een sterk merk?

Is een merk een sterk merk omdat iedereen het merk spontaan kan opnoemen, het logo makkelijk herkent of het muziekje van de reclame mee kan neuriën? Of gaat het toch eerder om de productkwaliteit en de goede prijskwaliteitsverhouding?
Beide zijn zondermeer belangrijk maar zijn slechts een deel van het verhaal. Vandaag verwacht de consument meer van een merk. 
Sterke merken zijn merken die relevant zijn: ze bieden een toegevoegde waarde aan de categorie, ze zijn onderscheidend, uniek maar ook betrouwbaar, geloofwaardig.
Consumenten moeten zich kunnen herkennen in de merkwaarden, zich willen identificeren met het merk, bereid zijn om een emotionele band met het merk te hebben.
Maar zelfs daar stopt het niet. Een echt sterk merk heeft een vlekkeloze reputatie, kijkt verder dan het eigen profijt en toont een oprechte betrokkenheid met de maatschappij.

Waarom zijn sterke merken belangrijk?

Vandaag is het meer dan ooit belangrijk om de sterkte van uw merk te monitoren. Waarom?

HET BLINDE VERTROUWEN IN MERKEN IS NIET MEER

Niet alleen door de economische crisis, maar ook omdat ze zoveel beter geïnformeerd zijn, zijn consumenten vandaag alerter, kritischer en bewuster dan voorheen. 
Ze kiezen vaak voor huismerken en zijn minder bereid om zomaar een meerprijs te betalen voor een bekend merk. 

DISRUPTIEVE MERKEN ZETTEN ALLES OP ZIJN KOP

Disruptieve merken volgen hun eigen spelregels, schudden de markt door elkaar en veranderen hierdoor de manier waarop consumenten naar de gevestigde merken kijken. Bekende voorbeelden hiervan zijn Über,  Spotify, of Airbnb
Ook merken zoals Primark,  Action, Tesla,  One +  of Netflix, … vormen in hun sector nieuwe referentiepunten als het gaat om bv prijs, duurzaamheid, betaalbare luxe, entertainment, … 

EN IEDEREEN COMMUNICEERT

De explosieve groei van communicatiekanalen en mogelijkheden maakt merken extra kwetsbaar.  De tijd dat de brandmanager de regie over de merkcommunicatie in handen had is helemaal voorbij. Denk maar aan het zorgvuldig opgebouwde merkimago dat via massaal gedeelde negatieve tweets helemaal onderuit gehaald wordt....